Sunday, September 25, 2016

Trip to South New Zealand: Day 5

Hari ni..
Selesai bersarapan (kami makan roti sardin hari ini dengan maggie sebagai sarapan beserta teh panas)
Selesai ambil gambar dan jalan-jalan sedikit di laluan trekking, kami bergerak keluar..

Destinasi pertama: Pekan Dunedin
Jarak dari campsite Gore Dolamore, lebih kurang 167km (2jam 6 minit)
Bandar ini agak sibuk dan parking untuk motorhome terhad..
Jangan tersalah masuk jalan, kalau tak anda kena berpusing jauh..
Ini ada beberapa keping gambar menarik di Dunedin
















Kami isi minyak dan buat dumping terlebih dahulu di Dunedin BP.
kemudian kami bergerak ke Cadbury Factory Outlet.

Kami tak masuk factory pun. Tak sempat.
Banyak lagi destinasi lain untuk dilawati..
Sempat shopping beberapa keping coklat





























Bagi yg meminati All Blacks, ada kedai All Black berhampiran Meridian Mall..
Selesai membeli belah coklat,
dan kami shopping sedikit barang keperluan di shopping mall, 
kami bergerak ke Dunedin Mosque..


Solat jama' Zuhur dan Asar di sini..
Masjid ini berhampiran dengan Otago Universiti..
Jumpa beberapa orang student Malaysia yg belajar di sini..

Destinasi 2: Larnach Castle Garden
15km (22 minit) dari bandar Dunedin..

















Kedudukan castle di atas puncak bukit..
Jalan untuk ke atas sedikit MasyaAllah sedikit berliku2 kalah jalan Cameron.
(saya punya expectation tentang castle ini terlalu tinggi,
tetapi bila dah sampai frust sikitla..
castle yg saya bayangkan tak sama dgn expectation saya.
Tapi jangan risau..
Untuk fotografi cantik je kawasan dia).

Bayaran masuk sebanyak 15NZD..
Kami ambil beberapa keping gambar..
Lepas makan sedikit roti untuk alas perut,
kami gerak turun untuk ke campsite..

Kalau diberi pilihan, saya cadangkan anda pergi ke Harrington Point (kami tak sempat).
Di sini anda boleh tengok burung albatross, seagull dan beberapa tempat sea lion dan peguin.

Destinasi 3: Campsite Oamaru Top 10
Perjalanan lebih kurang 125km(1jam 41 minit).
Dalam perjalanan ke camspite ini,
kalau sempat singgahla(kami tak sempat =( .
Sebab kena sampai awal campsite ..sebelum pukul 7
sebab ada BBQ malam ni ):
Antara tempat menarik sepanjang perjalanan ke Oamaru ni:
Moeraki Boulders (tapi ada beberapa batu bulat jela)
Bushy Beach Road (sarang peguin dan sea lion)
Whitestone Cheese Factory  (kilang cheese dan hasil tenusu tempatan.)

Kami sampai di camp dalam 7.30 malam.
Camp ni ada tandas, shower room, dapur dan laundry..campsite yg lengkap.

Malam ni kami makan BBQ dan masak baki makanan yg kami ada untuk dinner beramai ramai
sebab ini malam last kami di South New Zealand.
Kami masak Spaghetti untuk hidangan grand dinner dan
Sebelum tu masak sedikit maggi untuk alas perut sementara menunggu masa makan..











Trip to South New Zealand: Day 6




No comments:

Post a Comment